Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

autószőnyeg tisztítása házilag

Szövetszőnyeg vagy gumiszőnyeg? Autószőnyeg tisztítási tippek!


 

Aki igazán háklis az autója tisztaságára és szereti is azt kívül-belül heti vagy akár napi szinten is tartani annak nem fogok újat írni.

Ez a cikk inkább azoknak szól, akiknek nincs idejük a az autójuk belterének rendszeres, alapos tisztítására és mégse szeretnék ha fű nőne az autójukban.

Akár használt akár új autót veszünk nem biztos hogy kapunk hozzá autószőnyeget! Vagy ha kapunk is az már igen használt, szakadt, piszkos. Nem szép, ez biztos! Sokan inkább kidobják ilyenkor!

Pedig ezek használata különösen fontos! Az autó értékéhez képest rendkívül alacsony összegért (~10e Ft) cserébe megóvhatjuk autónk padlókárpitját így évek múlva is újszerű maradhat. Jó megoldás ha szövet vagy gumiszőnyeget, vagy esetleg különösen nagy igénybevétel esetén magas peremű gumiszőnyeget vásárolunk autónkba. (Ez utóbbit szokás hótálcának is nevezni, mivel a magas pereme nagy mennyiségű folyékony szennyeződést is képes megtartani!)

Van aki nyárra szövetszőnyeget használ és a téli „locs-pocs” időszakra is van egy garnitúra gumiszőnyege pont úgy, mint az autókerekek esetében a nyári és téli gumi. Igen, a szövetszőnyeg szebb, akár egyedi színekkel és anyagokkal is legyártatható. De létezik igazán design-os gumiszőnyeg is! Például egy GEYER szőnyeg így mutat egy 5F Seat Leonban!

 

 

 

Én magam a négy évszakos megoldásra szavazok, azaz télen és nyáron is gumiszőnyeg van az autómban, mivel úgy gondolom, hogy ezt sokkal egyszerűbb tisztán tartani.

Megosztanék néhány sokak számára ismert, jól bevált praktikát:

  • Mielőtt saras, piszkos cipővel belépünk az autóba, „katonásan” üssük össze a bokánkat (beülve az ülésre, de kint tartva a lábainkat), leverve ezzel a sár nagy részét. Később annál kevesebbet kell kivakarni a szőnyegből majd.

  • Pár naponta szakítsunk rá fél percet arra, hogy a szőnyeg felületén megszáradt szennyeződéseket egyszerűen szórjuk le kiemelve azt az autóból (legalább a vezető oldaliról).

  • Gumiszőnyeg esetében ez sokkal egyszerűbb, mivel nem tud a sár beleragadni. A szövetszőnyeg szálaival viszont sajnos igen, onnan nem lehet csak úgy lerázni. Ezért használok én inkább télen-nyáron gumiszőnyeget.

  • Ugyanez igaz a porszívózásra is, sokkal egyszerűbb a gumiszőnyeg gyors tisztítása ezen a módon.

  • Autómosás alkalmával vegyünk ki a az összes szőnyeget, rázzuk le róla a bele nem ragadt koszt és a maradékot nedves szivaccsal vagy magasnyomású mosóval távolítsuk el

  • Száradás után azonnal mehet vissza helyére és újra arany tiszta autóban ülhetünk!

  • Igazán fanatikusok gumiápoló habbal is lefújhatják! Figyeljünk arra, hogy a vezető oldalit ne kenjük össze annyira, hogy csúszóssá ezáltal baleset veszélyessé váljon! Inkább töröljük le onnan a fölösleget és várjunk amíg teljesen megszárad!

Gumi vagy műanyag csomagtér tálcák esetében az eljárás hasonló, egyszerűen leszórjuk róla a szennyeződést, vagy gyorsan átporszívózzunk! Nagytakarítás esetén pedig itt is jöhet a magasnyomású mosó!

 

Az oldal tetejére